DrontenKoi
 

Voeding

Uw koi heeft uiteraard voeding nodig. Er zijn op de markt diverse soorten voer te krijgen die veelal aparte eigenschappen heeft. Zo is er voer om na de winterperiode de vertering weer op gang te krijgen, voer met extra vitaminen, voer om de kleur beter te doen uitkomen en voer die de koi sneller laat groeien. U krijgt hier een aantal voer varianten te zien. Er worden een aantal merken genoemd als voer omdat deze specifiek die eigenschappen heeft. Er wordt geen waardeoordeel gegeven over het voer. U dient zelf te kiezen welk voer het beste is voor uw koi en ook prijstechnisch voor u het beste is. De prijzen kunnen namelijk behoorlijk variëren. Wel adviseren wij om geen sticks te geven aan uw koi. Dit soort voeding voldoet nauwelijks aan alle behoefte voor de koi en geeft enorme vervuiling aan het water van uw vijver.

Houdt er rekening mee dat een koi een eetritme opbouwt. Dit houdt in dat u uw koi kunt trainen wanneer hij voer krijgt. U kunt dit trainen om 1 keer per dag te doen, maar ook meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid. Wel is het zo dat het verteringsstelsel van de koi vrij klein is. Een grote hoeveelheid voer in 1 keer wordt minder aangeraden dan meerdere keren een kleine hoeveelheid, echter door tijdgebrek en werkuren kan het voorkomen dat u dit niet altijd kunt realiseren. Een voerapparaat zou dan een uitkomst zijn. Ook hierin zijn diverse kwaliteiten in diverse prijsklassen te koop.

Wanneer u koi in de koudere wintermaanden lager in de vijver gaat zwemmen begint de tijd te komen om minder te gaan voeren. Uw vissen en vijver raken in rust. Wanneer water temperaturen van 8 of lager bereikt worden kunt u helemaal stoppen met voeren. Wanneer de temperaturen in het voorjaar weer boven de 8 graden komt kunt u de koi weer licht beginnen te voeren met een licht verteerbaar voer. Afhankelijk van waar de koi zich bevind in de vijver kan er gekozen worden voor een drijvende variant, maar ook een zinkende variant. Langzaam aan in het seizoen kunt u steeds volwaardiger voer geven om de koi weer in top conditie te houden. U kunt voer per seizoen geven, elk seizoen heeft zijn eigen voervoorkeur, maar u kunt ook kiezen om een all-season voer te geven. De koi doet het op beide goed.

Het voer is vaak te verkrijgen in 3mm, 4.5mm en 6mm doorsnede. Helaas is dit niet bij elk voer en bij elk merk. Over het algemeen kunnen koi de 6mm makkelijk eten. Echter zijn er onderzoeken die aangeven dat voer van 3mm beter verteerbaar is voor de koi en hem dit ook minder energie kost om af te breken dan de 6mm versie. Deze energie lijkt hij te gebruiken voor gewicht en lengte toename. De meeste merken leveren 6mm. Dit is dus niet nadelig voor de koi, maar 3mm is een overweging waard.

Als laatste kunnen wij het voer nog onderverdelen in de pallets, levend voer en eigen gemaakt voer.
Levend voer kan gegeven worden in de vorm van wormen of garnalen. Dit is een echte traktatie voor de de koi. Daarbij heeft het als voordeel dat wat niet opgegeten wordt het water niet vervuild. Verder kan er ook gekozen worden voor eigen voer. Hiermee bedoelen wij dat wat u makkelijk voor uw koi kunt regelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld watermeloen, een bruine boterham met honing of sinaasappel. Afwisselend voer is raadzaam om de eiwitten goed te laten werken. Hieronder vind u een aantal specificaties voor diverse soorten voer.

De koi heeft eiwitten, vet en vitaminen nodig om een goede weerstand op te kunnen bouwen. Kleinere koi kunnen vaak al genoeg voer in de vijver vinden in de vorm van insectenlarven en deeltjes van alg. De hoeveelheid voer wat u moet geven is niet eenduidig aan te geven. De een roept wat binnen 2 minuten opgegeten kan worden, de ander wat er binnen 5 minuten opgegeten wordt etc. Deze tijdsduur wordt met name gegeven omdat het voer wat op het water blijft drijven een verkeerde invloed heeft op uw waterwaarden. Het heeft op zich niet zo veel te maken met het hongergevoel van de koi. Een meer evenwichtige manier van voergeven is om een percentage van het lichaamsgewicht te geven waarbij de 2.5% het meest gegeven wordt. Maar hoe meet je het gewicht nu van een koi?
Er is een formule waarbij het gewicht redelijkerwijs te bepalen is. 
Gewicht van de koi in grammen = Lichaamsindex x Lengte (tot de derde macht) / 100
De lichaamsindex van de koi is als volgt: slanke of mannelijke koi 1.6, normale koi 1.7, volle vrouwelijke koi 1.9 en vrouwelijke koi met kuit 2.1
Heeft u bijvoorbeeld een mannelijke kohaku van 50cm dan is het gewicht: 1.6 x (50x50x50) / 100 = 1.6 x 125000 / 100 = 200.000 / 100 = 2000 gram
u geeft aan de kohaku in het voorbeeld van een hoeveelheid voer van 2000 x 2.5% = 50 gram
Weet u niet of u een vrouwelijke of mannelijk koi heeft en twijfelt u aan de vorm, hou dan de index aan van 1.7
De lengte van de koi kunt u bepalen door het meten in de meetbak. (zie accessoires)


PALLETS / KANT EN KLAAR VOER

All Season

Diverse merken hebben all season voer. Het voer heeft alle bestanddelen in zich die nodig zijn voor de koi. Zowel qua gezondheid, ontwikkeling, groei en kleur. Varianten zijn er in 3, 4 en 6mm afhankelijk van het merk. Uiteraard zit er wel kwaliteitsverschil in het voer. Dit ontstaat door betere en andere ingrediënten te gebruiken. Er zijn ook varianten waar extra vitaminen zijn toegevoegd en een antibiotica. 

Groeivoer

Dit is een compleet voer in palletvorm waarbij de ingrediënten afgestemd zijn om de groei van de koi te stimuleren. Met name bij ogon achtige kan dit mooie resultaten opleveren. Uiteraard is het ook mogelijk bij andere soorten koi om dit te doen, maar kijkt u wel uit dat u dit op een verantwoorde wijze doet. De kleurenpracht op de rug van de koi kan ook verkeerd ontwikkelen door de groei van het lichaam. Scheuring van de kleur zou bijvoorbeeld op kunnen treden.

Kleurvoer

Dit is een compleet voer met daarin ingrediënten die zorgen dat de koi meer kleurontwikkeling krijgt. De kleur van de koi en dan met name de roodtinten zullen intenser worden.

Wheat Germs drijvend / zinkend

Na het winterseizoen moet het verteringsstelsel van de koi weer langzaam op gang komen. Het voeren kan langzaam opgestart worden met dit soort voer. Licht verteerbaar voor de koi. Dit is bij verschillende temperaturen, afhankelijk van de producent. Vaak ligt het wel ergens rond de 6 tot 8 graden Celsius. Wanneer de koi nog onderin de vijver zit, kunt u beter een zinkend voer geven, wanneer de koi al meer bovenin zwemt kan er uiteraard gekozen worden voor een drijvende variant


LEVEND VOER

Artemia / pekelkreeftjes

Pekelkreeftjes worden vaak gebruikt voor de eieren die zij geven. De artemianaupliën. Deze worden vaak gebruikt bij de kweek van koi. De pekelkreeftjes bestaan voor 21% uit water, 63% proteïne, 7% vet en hebben de vitamine A en C. Een zeer hoogwaardige voeding.

Bosmiden

Bosmiden zijn een onderdeel van het zoöplankton. Zij bestaan voor 95% uit water, 2.5% proteïne en hebben minder dan 1% vet. De vitaminen A en B2 zitten erin. Ze hebben een zeer lage voedingswaarde en zijn eigenlijk alleen geschikt als voer voor kleine koi. Door de lage voedingswaarde kunt u hier niet mee kweken.

Cyclops

De cyclops (eenogige) is een algen etende zoetwaterdiertje. Zij bestaan uit 83% water, 9% proteïne, 3% vet en hebben de vitaminen A en B2. Dit is een uitstekend voer om jonge vissen te geven of op te kweken. De cyclops heeft een gemiddelde voedingswaarde

Daphnia / watervlooien

Dit is een kleine kreeftachtige. Koop deze altijd bij een speciaalzaak omdat u er voor kunt zorgen dat wanneer u ze uit de sloot of open wateren haalt er andere ziektekiemen en parasieten mee kunnen komen die dodelijk zouden kunnen zijn voor uw koi. De daphnia bestaan  uit 95% vocht, 2.5% proteïne en minder dan 1% vet. De vitaminen A en B2 zitten erin. De daphnia heeft een lage voedingswaarde. Geef ze daarom alleen in combinatie met regulier voer.

Gammarus / Vlokkreeftjes

De familie Gammarus bestaat uit meerdere soorten kreeftachtigen. Zij bestaan voor 86% uit water, 7% proteïne, 1% vet en hebben de vitamine A. Zij hebben een gemiddelde voedingswaarde.

Krill

Krill is een verzamelnaam voor alle garnaalachtige ongewervelde dieren. Zij maken onderdeel uit van plankton. Ze hebben een hoge voedingswaarde en bestaan voor 79% uit water, 16% proteïne, 2.2% vet. Het bevat de vitaminen A en C. Dit is voer voor grotere vissen

Meelwormen

De meelworm wordt na de kweek eigenlijk gelijk gedroogd. Hierdoor blijven alle goede stoffen in de worm bewaard. Het waterpercentage is nagenoeg nihil, maar het is een goede aanvulling op de dagelijkse pallets. Met name het eiwitpercentage is hoog te noemen waardoor de meelworm ook uitstekend werkt bij en aansterken en opkweken van kleine koi. De meelworm bestaat uit minder dan 6% uit water, 50% eiwit, 5% vet, 16%as en 17% vezels. Door de vezels wordt ook de spijsvertering extra gestimuleerd.

Muggenlarven - Rood

Door de waterzuiveringen van diverse landen om ons heen is het diertje steeds schaarser aan het worden. Zorg voor een gekweekte vorm en niet uit de natuur zelf omdat zij zware metalen kunnen bevatten door de opname van bodemgrond. De rode muggenlarf komt van de dansmug. U kent de grote zwarte wolken boven uw eigen vijver vast wel. Zij bestaan uit 87% water, 6.7% proteïne, 1.5% vet en bevatten vitamine A. Zij hebben een lage voedzaamheid. Voer hier ook niet te veel van, de vissen hebben neiging om de muggenlarf te overeten.

Muggenlarven - Wit

De witte larven zijn van de pluimmug of kriebelmug. Zij bestaan voor 69% uit water, 4% proteïne en hebben minder dan 1% vet. Wel hebben zij vitamine A en D bij zich. Hierdoor is het een gemiddelde waarde aan voer. zij drijven als enige van de muggenlarven op het water.

Muggenlarven - Zwart

De zwarte muggenlarf is van de steekmug. De vervelende mug rond uw oren bij het slapengaan. Zij bestaan uit 82% water, 10% proteïne, 4% vet en bevatten vitamine A en D. Zij hebben juist in tegenstelling tot rood een hoge waarde. Het is een zeer krachtig voer die veel gebruikt wordt voor het voorbereiden van een kweek.

Mysis / Aasgarnaaltjes

De aasgarnaatjes zijn aan te raden omdat zij ook kalk bevatten, wat veelal ander voer niet heeft. Zij bestaan voor 80% uit water, 13% proteïne, 1% vet en bevatten de vitamine B1. Zij hebben een zeer hoge voedingswaarde. 

Regenwormen

Regenwormen zijn makkelijk te vinden in de grond bij u in de buurt. Snij de worm in kleinere stukjes voor u ze voert. Hou er wel rekening mee dat wanneer er een vorm van verontreiniging in de grond zit, deze ook in de worm kan zitten. Dee vervuiling kan schadelijk zijn voor uw koi. Levend bestaan de wormen uit 85% vocht, 10% ruw eiwit, 2.5% ruw vet en 2.55% as. 

Spirulina

Spirulina is een spiraalvormig blauw tot groen algje. Het bestaat voor 5% uit water, 60% proteïne, 11% vet en heeft de vitaminen A, B3 en H. Dit is een bijzonder hoogwaardig groenvoer.

Tubifex / wormen

Tubifex is een geslacht van wormen waarvan de slingerworm het meest bekend is. Zij bestaan voor 84% uit water, 8.4% proteïne, 2.5% vet. Ze hebben een kleine hoeveelheid vitamine A. Ze hebben een lage voedingswaarde.

Zijderups

Het is een voer, of eigenlijk snoepje, voor uw koi die rijk is aan vitamine,  eiwitten en vet in. De zijderupsen worden ook vaak gebruikt in de pluimveehouderij. Zijderupsen worden eigenlijk alleen in gedroogde vorm verkocht. Dit houdt in dat het vochtpercentage vrij laag is. De eiwitten, vetten en vitaminen zitten er uiteraard allemaal nog wel in. De zijderups bestaat voor minder dan 6% uit Water, 51% eiwit, 28% vet en 4% as.


EIGEN VOER

Brood

Een bruine boterham op zijn tijd wordt door de koi zeker op prijs gesteld. Hier kan bijvoorbeeld ook honing op gesmeerd worden. Het bruine brood vervangt het hoofdvoer niet, maar is een welkome aanvulling op de dagelijkse voeding. 

Fruit

Diverse soorten fruit kunnen aan koi gegeven worden. Denk hierbij aan sinaasappel, meloen of citroen. Met name de vitamine C in deze vruchten komen de koi ten goede. Hou er rekening mee dat de vruchten een bij product zijn en niet het hoofdvoer kunnen vervangen.

Garnalen

Verse garnalen of voorverpakte kleine garnalen worden beide gulzig gegeten. In eerste instantie zullen de koi nog niet toehappen en zullen het product eerst moeten leren kennen. Met neus en mond wordt eerst onderzoek gedaan. Al snel zal de eerste koi zijn garnaal naar binnen werken en als snel zal de hele vijver volgen. Garnalen bestaan voor 82% uit water, 15.5% proteïne en 1% vet. Ook zit er 1.5% zout in. Let op dat u dus niet te veel voert. Zout trekt water aan. wanneer de koi dus te veel zouten binnenkrijgt zal hij ook water gaan vasthouden. Dit komt de gezondheid niet ten goede.

Groenten

Diverse soorten groenten kunnen gegeven worden aan de koi. Dit zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli en sommige koi ook sla. Ook hier zijn de vitaminen van groot belang en een goede aanvulling op het hoofdvoer. Kook de groente eventueel, maar gebruik daarbij geen zout.

Overig

Knoflook poeder:
Een voedingssupplement die vaak ingezet wordt om parasieten zoals een worm van de koi te verwijderen. Wormen hebben een hekel aan knoflook waardoor deze zich minder snel aan de koi zullen hechten. U kunt dit aan de koi geven door het pallet voer wat u wilt gaan voeren iets te bevochtigen met een plantenspuit. Daarna strooit u een beetje knoflook poeder over de pallets. Door de vochtigheid zal de poeder beter hechten en zullen de koi een grotere hoeveelheid binnenkrijgen wat de gezondheid weer ten goede komt. 

Paprika poeder:
Een voedingssupplement die vaak gebruikt wordt om de kleur meer te intensiveren. Net als de knoflook kunt u dit de koi geven door de pallets, in de hand klaar om te voeden, met een plantenspuit te bevochtigen en vervolgens de poeder daarover te verspreiden. Door de vochtigheid zal er een groot deel aan de pallets blijven plakken waardoor de koi ook het een en ander binnen krijgt. zorg ervoor dat u niet te veel hiervan in 1 keer voert. Door de losse poeder kan er vervuiling in de vijver op treden, knoflook poeder